Trei generații de cultivatori de bulbi de flori în familia Koot

Cultivarea bulbilor de flori este în venele noastre de foarte mult timp. În jurul anului 1900, familia Koot a început prima dată să cultive bulbi, la acea vreme la scară mică, în paralel cu creșterea vacilor.

Bunicul meu, Jaap Koot, a cultivat lalele, narcise, crocus, gladiole și iriși, printre altele. Cu timpul, cultivarea bulbilor de flori a devenit principala sursă de venit, iar agricultura sa s-a extins. Tatăl meu, Cees Koot, după ce a cultivat flori și plante pentru o perioadă de timp, a preluat de la bunicul meu și a continuat afacerea cu bulbi de flori.

Specializarea în specii neobișnuite de bulbi de flori și în Crocus sativus

Când, în anii ’80, interesul pentru bulbii de flori neobișnuite a crescut și, pe lângă plantele bulboase populare, precum laleaua, narcisa și jacintul, a devenit o piață din ce în ce mai importantă, tatăl meu a decis să se specializeze în cultivarea diferitelor tipuri de bulbi de flori neobișnuite, precum Colchicum (Colchicum autumnal), Fritillaria (Coroana împăratului), Ixia (Crinul african de porumb) și Allium (Usturoiul ornamental).

Deoarece tatăl meu era destul de bine cunoscut în Țările de Jos în domeniul diverselor soiuri de bulbi de flori speciale, la un moment dat a reușit să preia un lot de bulbi de Crocus sativus de la un coleg cultivator care a decis să își înceteze activitatea din cauza vârstei sale. La început, nu știam cu adevărat ce fel de plantă bulboasă era Crocus sativus, cu excepția faptului că bulbul arăta ciudat, cu aspectul său păros și cu penajul drăguț de pe cap.

După multe lecturi în cărți din țară și din străinătate, pe vremea aceea nu exista internetul, am aflat ce specie specială de bulb de floare este mai exact Crocus sativus. S-a dovedit a fi crocus saffron, o plantă unică, necesară pentru producerea condimentului șofran. Din acel moment, am știut că avem ceva unic în mâinile noastre și am început să ne specializăm din ce în ce mai mult în cultivarea și înmulțirea Crocus sativus. În principal pentru că în primii ani de cultivare a noastră cererea de bulbi de Crocus sativus de calitate în țări precum Franța și Italia era în plină expansiune, suprafața noastră s-a extins constant de la câțiva metri pătrați la o suprafață actuală de câteva zeci de hectare. Așa am ajuns de la o pepinieră la scară mică la una dintre cele mai importante companii de cultivare și export de Crocus sativus din lume.

Lucrări de selecție la banda transportoare

Koot International și Bulbisofran.ro

În 2005, când tatăl meu a ajuns la vârsta la care toată munca în afacerea cu șofran a devenit prea grea pentru el, a transferat cultivarea și vânzarea de Crocus sativus în întregime către soția mea și către mine, Anna și Jaap Koot, iar numele companiei a fost schimbat în: Koot International.

Întrucât internetul a început să joace un rol din ce în ce mai important în atingerea potențialilor clienți din întreaga lume, imediat după achiziție am lansat site-ul nostru internațional: sativus.com. În special pentru clienții noștri români am lansat site-ul web: Bulbisofran.ro.

Pe lângă faptul că suntem foarte entuziasmați de tot ceea ce are legătură cu șofranul, am simțit, de asemenea, că bulbii noștri de Crocus sativus ar trebui să fie disponibili în cantități mici pentru clienții particulari. Pentru a realiza acest lucru, am adăugat la site-ul nostru un minunat magazin online, unde oricine poate cumpăra bulbi după bunul plac, pentru a-și cultiva propriul șofran.

Mai mult de 30 de ani de experiență în cultivarea Crocus sativus și a șofranului

În perioada de la început, când am pus mâna pe crocus saffron și până astăzi, când suntem unul dintre cei mai importanți cultivatori și exportatori, am adunat o mulțime de informații despre cum să cultivăm cel mai bine Crocus sativus și în ce condiții pentru a putea recolta șofranul perfect. Această bogăție de cunoștințe despre șofran ne permite să le oferim clienților noștri răspunsuri la majoritatea întrebărilor despre cultivare și să îi ajutăm să stabilească o cultură profitabilă de șofran. Prin urmare, dacă aveți o întrebare, nu ezitați să ne contactați, de preferință prin e-mail.

Șofranul este un produs minunat și credem că acest condiment special ar trebui să poată fi cultivat de toată lumea.

Jaap Koot
Director general

Jaap este directorul general al Koot International și este responsabil de vânzarea bulbilor de șofran. De asemenea, este consultant în domeniul cultivării șofranului.